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Best of February 2020

Following are a dozen questions answered by the
engineering staff as part of the NFSA's Expert of the
Day (EOD) member assistance program during the
month of February 2020. This information is being
brought forward as the "Best of February 2020." If you
have a question for the NFSA EOD (and you are an
NFSA member), send your question to eod@nfsa.org
and the subject matter expert will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA Engineering, Codes, and Standards staff,
generated as members of the relevant NFPA and ICC
technical committees and through our general
experience in writing and interpreting codes and
standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects or ICC
Council Policy #11 and should therefore not be
considered, nor relied upon, as the official positions of
the NFPA, ICC, or its Committees. Unless otherwise
noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.

Question #1 - Cloud Ceilings
Question #2 - Combustible Stairways
Question #3 - Three Season Rooms
Question #4 - Typical Branch Lines
Question #5 - 1-1/2 in. Hose Connections
Question #6 - Baggage Handling Conveyor
Question #7 - High-rise Zones
Question #8 - Clearance Using Sleeves
Question #9 - Special Occupancy Applications
Question #10 - Fire Pump Alarms
Question #11 - Centrifugal Vertical In-line Pump
Mounting
Question #12 - Vertical Turbine Fire Pump Testing

Question #1 - Cloud Ceilings 

Given the scenario below, if three branch lines are
installed, spaced equally on both sides of the clouds
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(treating like an obstruction), would protections still be
required below the clouds?

Answer: The answer to the question is "no," because
the clouds exceed 4 ft in width, the clouds would still
require sprinkler protection beneath. Typically, the
requirements for cloud ceilings are used to omit
sprinklers from above the floating (cloud) ceiling
assembly when meeting the criteria identified in NFPA
13-2019 section 9.2.7. There are specific requirements
for each of the clouds as well as the dimension of
openings between cloud ceiling panels, and perimeter
openings between walls and cloud ceiling panels. The
described scenario does not meet these requirements.
 
Your question related to the inverse condition, having
sprinklers below the underside of the upper ceiling over
the ceiling clouds, and asking if sprinklers are required
beneath the cloud ceilings. The described scenario is
specifically addressed by NFPA 13-2019 section
10.2.7.3.2 for obstructions over 4 ft in width and located
18 in. or greater below the sprinkler deflector.
 
Per NFPA 13-2019:
 

10.2.7.3* Obstructions that Prevent Sprinkler
Discharge from Reaching Hazard.
10.2.7.3.1   Continuous or noncontinuous
obstructions that interrupt the water discharge in a
horizontal plane more than 18 in. (450 mm) below
the sprinkler defector in a manner to limit the
distribution from reaching the protected hazard

D 0 D D 

D 

D 
[ 

C 

--+-



shall comply with 10.2.7.3.
10.2.7.3.2*   Sprinklers shall be installed under
fixed obstructions over 4 ft (1.2 m) wide.

Question #2 - Combustible Stairways 

Can a stairway consisting of combustible construction
be encased in noncombustible or limited combustible
sheathing and be protected as if it were a
noncombustible stairway?

Answer: The answer to the question is "no," a stairway
built of combustible materials remains of combustible
construction regardless of how it is sheathed. This is
clear from the wording of NFPA 13-2019 Section
9.3.4.2.1 that allows omission of most sprinklers from
noncombustible stairways:

9.3.4.2.1 In noncombustible stair shafts having
noncombustible stairs with noncombustible or
limited-combustible finishes, sprinklers shall be
installed at the top of the shaft and under the first
accessible landing above the bottom of the shaft.

As there is no parallel section within Section 9.3.4.1
dealing with stairways of combustible construction,
sprinklers must be provided under landings at each
floor level in accordance with Section 9.3.4.1.2.

 Stairways play a key role in life safety from fires, and it
is to be expected that protection criteria are more
severe.

Question #3 - Three Season Rooms 

Can a three-season room provided with a thermostat-
controlled heating system (but not air conditioning) and
enclosed by windows be considered an "open attached
porch" and therefore exempt from sprinkler protection in
accordance with NFPA 13D-2013 Section 8.3.4?

Answer: Although NFPA 13D does not include a
specific definition of "open attached porch", that
exemption has been in the standard since the first
edition and was intended to maintain an economical
cost of installation of a dwelling sprinkler system by
avoiding the need for specialty equipment to provide
sprinkler protection in areas where piping could be
subject to freezing. As such, the main criterion should
be whether it is possible to protect the space with a wet
pipe sprinkler system. If water-filled pipe can be
maintained above 40°F in this space in accordance with
Section 9.1.1, then it should be protected with
sprinklers.

Question #4 - Typical Branch Lines 
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For the design of a residential building with identical
units on either side of a hallway, is there a need to show
each unit in the overall floor plan (367 total units), or can
a typical design for the 11 different types of units be
shown on the plan instead?

Answer: As long as the shop drawing clearly depict the
entire scope of installation, it should be acceptable. The
section most closely relating to this issue is NFPA 13-
2019 Section 27.1.3(20):

(20) Nominal pipe size and cutting lengths of pipe (or
center-to-center dimensions). Where typical branch
lines prevail, it shall be necessary to size only one
typical line.

The extent to which the practicality intended by that
section can be applied to other situations such as the
one described above would depend on the willingness
of the AHJ to agree that the repetition is not necessary.
The International Building Code states that construction
documents "must be of sufficient clarity to indicate the
location, nature and extent of the work proposed and
show in detail that it will conform to the provisions of
this code and relevant laws, ordinances, rules and
regulations, as determined by the building official." With
regard to fire protection shop drawing the code
specifically states that they must "contain all information
as required by the referenced installation standards.

With today's technology, repetition would seem to be
less of a problem compared to the hand drawings of
yesteryear. Still, the AHJ will decide what is necessary
and what can be accomplished by cross-reference
without repetition.

Question #5 - 1-1/2 in. Hose Connections 

Do 1-1/2 in. hose connections installed in a high-piled
storage area require pressure and flow testing in the
field?

Answer: The answer to the question is "no." If
operational tests were required, they would be part of
the system acceptance testing as reflected in the
Contractors Material and Test Certificate for
Aboveground Piping. By comparison, it should be noted
that the certificate does require forward flow testing of
pressure reducing valves and backflow prevention
assemblies consistent with NFPA 13-2019 Sections
28.2.4 and 28.2.5.

NFPA 14 requires flow testing as part of acceptance
testing for standpipe systems, but the 1-1/2-inch hose
connections to sprinkler systems are not Class II
standpipe connections. NFPA 13 specifically notes this
in Section 16.15.1.2. It should also be noted that the 1-
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1/2 in. sprinkler system hose connections traditionally
have 1-inch diameter inlets, as compared to the 1-1/2 in.
inlets for Class II standpipe hose connections.

Although there may be a need to verify that the 100 psi
maximum residual pressure (and 175 psi static
pressure) is not being exceeded, as required by
Sections 16.15.1.4(5) and 16.15.1.4(6), there is no
requirement that such verification be accomplished by
means of testing as compared to an analysis of system
hydraulic calculations.

Question #6 - Baggage Handling Conveyor
 
Does a baggage handling conveyor passing through an
otherwise noncombustible concealed space require
sprinkler protection? If so, to what extent?

Answer: NFPA 415 - 2016, Standard on Airport
Terminal Buildings, Fueling Ramp Drainage, and
Loading Walkways provides requirements for fire
protection in airports.

Section 4.5.1.1 identifies that an airport terminal
building with more than 12,000 sq. ft total floor area for
the assembly portion of the occupancy shall be
provided with an automatic sprinkler system in
accordance with NFPA 13. Section 4.5.1.4 identifies
that baggage, package, and mail-handling areas shall
be classified as ordinary hazard group 2 occupancy, as
defined in NFPA 13, for the purpose of sprinkler system
design.

Depending on the handling of the baggage by crew
members, it may be possible for bags to jam or fall off
the conveyors which could introduce the presence of
combustibles. The conveyor design and arrangement
should also be considered. Some conveyors use rubber
belts with integrated steel for strength. Loading of the
conveyor belts has been found to allow generation of
heat due to friction caused by binding of rollers if not
properly greased. The introduction of hazardous
materials in luggage could also be cause for some
concern. In my opinion, this would be considered a
baggage area in accordance with NFPA 415 and would
require sprinkler protection and should be positioned
per NFPA 13-2016 section 8.15.1.5 for localized
exposed combustibles:

8.15.1.5 Localized Protection of Exposed
Combustible Construction or Exposed
Combustibles. When otherwise noncombustible or
limited-combustible concealed spaces that would
not require sprinkler protection have localized
exposed combustible construction, or contain
localized areas of exposed combustibles, the
combustibles shall be permitted to be protected as
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follows:

(1) If the exposed combustibles are in the vertical
partitions or walls around all or a portion of the
enclosure, a single row of sprinklers spaced not
over 12 ft (3.7 m) apart nor more than 6 ft (1.8 m)
from the inside of the partition shall be permitted to
protect the surface. The first and last sprinklers in
such a row shall not be over 5 ft (1.5 m) from the
ends of the partitions.

(2) If the exposed combustibles are in the
horizontal plane, the area of the combustibles shall
be permitted to be protected with sprinklers on a
light hazard spacing. Additional sprinklers shall be
installed no more than 6 ft(1.8 m) outside the
outline of the area and not more than 12 ft (3.7 m)
on center along the outline. When the outline
returns to a wall or other obstruction, the last
sprinkler shall not be more than 6 ft (1.8 m) from
the wall or obstruction.

Question #7 - High-rise Zones 

Per NFPA 14-2010 Section 7.12.2 "High-rise buildings
shall have at least two remotely located fire department
connections for each zone.  In this instance, does the
word "zone" refer to water entrances supplying the
sprinkler systems/standpipes?

Answer: The answer to the question is "no," the term
zone does not refer to the water entrances supplying
the system but to the definition of a "Standpipe System
Zone" per NFPA 14 (2010) Section 3.3.13:

3.3.13 Standpipe System Zone. A vertical
subdivision of a standpipe system limited or
determined by the pressure limitations of the
system components.

Where a zone is outside the pumping capacity of the
local fire department, there is an exception to this in
7.12.1.1 which omits the high zone fire department
connection(s) where 7.9.3 applies.

7.9.3* For systems with two or more zones in which
any portion of the higher zones cannot be supplied
by means of the fire department pumper though a
fire department connection, an auxiliary means of
supply in the form of high level water storage with
additional pumping equipment or other means
acceptable to the AHJ shall be provided.

Question #8 - Clearance Using Sleeves 

What sleeve sizes are required to provide proper
clearance for pipe sized 1 in. through 3-1/2 in. where



flexible couplings are not used?

Answer: The requirements are identified in NFPA 13-
2013 section 9.3.4.3. The pipe sleeve is required to be
nominally 2 in. larger than the nominal diameter of the
sprinkler system pipe for sizes 1 in. through 3.5 in. For
pipes having a nominal diameter of 4 in. and greater the
sleeve diameter must be nominally 4 in. larger than the
sprinkler pipe:

9.3.4.3 Where clearance is provided by a pipe
sleeve, a nominal diameter 2 in. (50 mm) larger
than the nominal diameter of the pipe shall be
acceptable for pipe sizes 1 in. (25 mm) through 3
1/2 in. (90 mm), and the clearance provided by a
pipe sleeve of nominal diameter 4 in. (100 mm)
larger than the nominal diameter of the pipe shall
be acceptable for pipe sizes 4 in. (100 mm) and
larger.

Question #9 - Special Occupancy Applications 

When would NFPA 45 be initiated when laying out a
sprinkler system? Does it apply in a two-story academic
building with ten various lab rooms?

Answer: The sprinkler requirements contained inNFPA
45 are initiated when the room in question falls within
the scope of the standard. In this case, NFPA 45 would
apply per NFPA 45-2019 section 1.1.2 if chemicals
defined in NFPA 704 are used in the individual lab.
Other requirements such as the handling of time
sensitive materials, storage and use of restricted
materials, or ventilation may be required by adopted fire
codes in a specific jurisdiction. See 2018 IFC Chapter
38 for Higher Education Laboratories as an example.

Per NFPA 13-2019 the application of special occupancy
standards shall comply with section 26.1.1:

26.1 General.

26.1.1 Application.

26.1.1.1   In addition to the requirements of
Chapter 8, Chapters 11 through 22, and Chapter
23, the following special occupancy requirements
shall apply.

26.1.1.1.1   All provisions of design criteria in this
standard, including design area increases and
reductions, shall also apply to these special
occupancy requirements.

26.1.1.2   Where the requirements of the reference
standard differ from the requirements of this
standard, the reference standard shall take



precedence.

Per the scope of NFPA 45-2019, the standard applies to
the scenario described:

1.1.2   This standard shall apply to all educational
laboratory units and instructional laboratory units in
which any quantity of chemicals, as defined in
NFPA 704 with one or more of the following hazard
ratings, is handled or stored: health - 2, 3, or 4;
flammability - 2, 3, or 4; or instability - 2, 3, or 4.
(See also Section B.2.)

If any of the chemicals bears the symbol below and the
numbers in the red, yellow or blue sections are 2 are
greater, then NFPA 45 would apply. See a sample
NFPA hazard diamond below for reference.

 

Question #10 - Fire Pump Alarms 

Are fire pump alarms required to be monitored by a fire
alarm control panel or can they be received at the
controller?

Answer: NFPA 20 does not require a fire pump to be
monitored by a fire alarm system. NFPA 20-2010
section 10.4.7 requires that fire pumps located in an
area that is not constantly attended (most are not) have
an audible or visible signal powered by a source not
exceeding 125 V provided at a point of constant
attendance. This is often accomplished through use of a
fire alarm system but can be done using equipment
produced by the fire pump or controller manufacturer as
long as the power requirement is met. The intention of
constantly attended would be a guard station, or
facilities maintenance staff office if operated 24/7. Many
large industrial facilities, nuclear power plants, military
installations, government buildings and others have staff
on duty in constantly attended locations. Most typical
buildings will not be able to meet this requirement so
use of a fire alarm system with central station for
monitoring is the preferred arrangement.



NFPA 25-2011 section 8.3.3.5 requires all features
required to be provided in accordance with NFPA 20-
2010 section 10.4.7.2.1 through 10.4.7.2.4 to be tested
at the fire pump controller. NFPA 25 section A.8.3.3.5
indicates that it is not the intent to verify that all signals
transmit to the remote location but rather that the
alarms can be individually verified at the fire pump
controller.

Question #11 - Centrifugal Vertical In-line Pump
Mounting

Is a vertical in-line fire pump required to be mounted on
a housekeeping pad, or can it be anchored to another
solid base such as the floor?

Answer: NFPA 20-2019 does not require a vertical in-
line pump to be mounted on a housekeeping pad.
Section 6.4.2 indicates that a vertical in-line pump is
permitted to be mounted on a base attached to the
pump mounting base plate. This can be the floor of the
pump room. Requirements for foundation (a.k.a.
housekeeping) pads or encasement might be imposed
as part of the manufacturer's installation requirements
which would also be part of the pump listing. In these
cases, NFPA 20 would require the pad. In addition,
design specifications might include requirements for a
pad. However, in general terms a pad is not required for
a vertical in-line pump.

Sections 6.4.4 and 6.4.5 require a permanent and rigid
support for the base plate which is to be level on the
foundation.

6.4 Foundation and Setting.

6.4.1*   Overhung impeller and impeller between
bearings design pumps and driver shall be
mounted on a common grouted base plate.

6.4.2   Pumps of the overhung impeller close
coupled in-line type [see Figure A.6.1.1(c)] shall be
permitted to be mounted on a base attached to the
pump mounting base plate.

6.4.3   The base plate shall be securely attached to
a solid foundation in such a way that pump and
driver shaft alignment is ensured.

6.4.4*   The foundation shall be sufficiently
substantial to form a permanent and rigid support
for the base plate.

6.4.5   The base plate, with pump and driver
mounted on it, shall be set level on the foundation



It should be noted that the grouting requirements for a
horizontal split case pump would not apply to a vertical
in-line pump.

Question #12 - Vertical Turbine Fire Pump Testing

When conducting a fire pump flow test of a vertical
turbine fire pump, should the lift (per ft/psi) as negative
pressure be factored in?

Answer: The answer to the question is "yes." This is
not directly pointed out in the testing procedures listed
in Chapter 8 of NFPA 25; however, in Chapter 3 you will
find that the definition of net pressure points this out.
Per NFPA 25-2017:

3.6.2.5.2* Net Pressure (Differential Pressure).
For vertical turbine fire pumps the total pressure at
the pump discharge flange plus the total suction lift.
For other fire pumps, the total pressure at the fire
pump discharge flange minus the total pressure at
the fire pump suction flange. [20,2016]

Annex A also provides some additional explanation:

Table A.8.3.2.9 Observations - While Pumping
Vertical pumps

1. Read discharge gauge - add distance to water
level in feet (or meters) and divide by 2.31 to
compute psi (30.47 to compute bar). This total must
match churn pressure as shown on fire pump
nameplate.

2. Observe packing glands for proper leakage for
cooling of packing.

3. Observe discharge from casing relief valve -
adequate flow keeps pump case from overheating
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